‘Juno’ på REP firar irländsk arv

‘Juno’ på REP firar irländsk arv

Det finns mer till St Patrick’s Day än grön öl. För ett mer genomtänkt sätt att passera semestern, se Sean O ‘Caseys klassiska irländska drama’ Juno och Paycock. ‘

Föreställningen från Resident Ensemble Players går från 5 till 22 mars. Resident Ensemble Players, eller REP, är ett professionellt teaterbolag med full tid ensemble på University of Delaware.

Satt i ett Dublin-tåg under Irlands inbördeskrig, som sprang från juni 1922 till maj 1923, presenterar ‘Juno och Paycock’ historien om den kämpande Boyle-familjen.

Juno Boyle och hennes påfågel av en man, ‘Captain’ Jack, lever en hand till munnen existens med sin krigsskräckta son och förtroende dotter. Då anländer en besökare och informerar dem om ett enormt familjearv.

Kathleen Pirkl Tague skildrar Juno i produktionen. Hon uppmuntrade teatrarna att se ‘skönheten’ av Irland på scenen.

‘Det är ett underbart sätt att fira irländska arv och irländsk historia och Irlands ande Irlands egentliga ande’, säger Tague. ‘Jag tycker ofta att St Patrick’s Day tenderar att vara att dricka och där’ s så mycket mer än det. ‘

Irländsk scenregissör Ben Barnes står bakom REP-produktionen. Barnes är infödd i Wexford i sydöstra Irland, där hans familj har varit i generationer och där han bor idag. Han är en tidigare konstnärlig regissör i Dublins Abbey Theatre, Irlands nationella teater och där ‘Juno and the Paycock’ blev första gången 1924.

Barnes grundar också konstnärlig regissör av Opera Theatre Company, Irlands nationella touringoperatör. Han är nu direktör för Theatre Royal i Waterford, Irland.

De som har sett spelet tidigare kommer att ta in nya element i Barnes ‘-presentation, säger Tague. Spelet förlorar inte det faktum att det är inställt under ett inbördeskrig, sa hon.

‘Det är ett sådant privilegium att arbeta med någon som känner världen så bra. Spelets värld är mycket specifik och mycket rik’, säger Tague, som är irländsk själv på sin mors sida. ‘Det är djupt infunderat med hans kunskap och hans erfarenhet. ‘

Som Juno är Tague karaktären som håller Boyle-familjen tillsammans. Medan Juno s man, Jack, är av att dricka med sin kompis, stöder Juno familjen.

‘Delen är något uppfriskande. Hon är inte besegrad av sina utmaningar, hon stiger till dem och stiger ovanför dem,’ sade Tague om hennes karaktär.

Spelet är både komediskt och tragiskt som många familjehistorier är.

‘Jag lovar att det kommer att bli en glad, rolig, hjärtatrenande, djup och festlig upplevelse i teatern’, säger Tague. ‘Du skrattar, du gråter. Det är allt.’