‘Lost tape’ av 1963 semester special tar tittarna tillbaka över regnbågen

‘Lost tape’ av 1963 semester special tar tittarna tillbaka över regnbågen

Men om du älskar Garland, Liza Minnelli, semestern, tv eller de läckra ironierna som ofta ligger i folkkulturens hjärta, är detta juvelen på TV: s semestersäsong.

Det flyger söndag kväll på 9 på Disney kabelkanalen. Markera din kalender. Ställ in din videobandspelare. Släck ut mjölk och kakor, sätt eld i eldstaden och njut av denna samlares föremål av suverän musik, äkta känsla, nära läger och utsökt show biz spänning som Judy Garland och hennes tre barn försöker komma som en perfekt, mainstream, förort, tv-familj, ca 1963. Det vi talar om här är Judy Garland som försöker vara juni Cleaver eller åtminstone Laura Petrie.

Disney s Garland Show är en av de ‘förlorade’ banden från baby boomer delat minne land som har dykt upp de senaste åren som omedelbar semester TV-traditioner. De förlorade ‘I Love Lucy’ och ‘Honeymooners’ julen episoder är två mer anmärkningsvärda exempel. disney planerar att flyga fyra fler av garland specials nästa år.

‘The Judy Garland Christmas Show’ tapades 1963 som en del av Garlands regelbundna serie på CBS. Sångare Mel Torme arbetade för Garland som kompositör och musik arrangör på den showen. År 1970 skrev han en bok, ‘The Other Side av regnbågen med Judy Garland på Dawn Patrol. ‘Det är en av de stora backstage böckerna. Det krönikar de känslomässiga problemen, drogen och alkoholmissbruk och de stridiga striderna mellan Garland och CBS ledare som nätverket försökte göra henne till en monteringslinje, mitt på vägföreståndaren. Det firar också storheten som

ofta snuck igenom och hittade sig på skärmen trots alla galenskap.

Allt detta är relevant för att förstå söndagens show. Det är fantastiskt och det är galet från början till slut. Det börjar med att Garlands öppnar dörren till CBS ljudstadiet, som gjordes för att se ut som en förort vardagsrum, och säger till oss hennes dotter, Liza, är ute ‘skridskoåkning med hennes beau’, men kommer tillbaka senare. Det slutar med Garland sänder ut lamporna och sjunger en knockout ‘Over the Rainbow’ till Joey och Lorna Luft.

Tonårsåldern Liza dyker upp senare. Hon och hennes ‘Beau’, Tracy Everitt, gör en dansrutin till ‘Steam Heat’ som är tillräckligt varm för att smälta is i Nordpolen. Den högsträckta Liza och hennes supermässiga mammautbyte skriker tv-familjen, och det är en underström av konkurrens, kärlek och nutsiness som är stark nog att starta rymdfarkoster.

Jack Jones ‘droppar in’ precis som Judy och barnen trimmer trädet. Tittarna kommer att påminnas om hur stor en sångare han var då han sjunger ‘Lollipops and Roses.’ Och vem borde leda karriärerna utanför Garlands ytterdörr, men Torme, kompositören av ‘The Christmas Song’ (‘Kastanjerna rostade på öppen eld …’.) Naturligtvis sångar man en lång in vardagsrummet.

I slutändan är det här Garlands show. Lyssna på hennes sång ‘Winter Wonderland.’ Hon finner ett speciellt melankoli på det sätt som Ray Charles finner blues och evangelium i ‘America, the Beautiful.’ Garland ‘s’ Över Rainbow ‘är, ja, Garland’ s ‘Over the Rainbow.’ Se också på det stora dansnumret. Garland kan inte klippa det; Vid ett tillfälle verkar det som om hon kanske inte kan hålla sig på fötterna.

Det är dramatik och ära av ett Garland-uppträdande. Att titta på henne och barnen som försöker fira kommersiell TV: s idé om jul kommer att göra att alla som någonsin har snubblat försöker ansluta till vanliga semesterritualer, känner sig lite mindre utelämnade och ensamma .