‘The Great Showman’ filmrecension

‘The Great Showman’ filmrecension

Barnum, ‘The Greatest Showman’ är inte på något sätt ett faktum för livet av den berömda cirkusgrundaren och huckster från 1800-talet. I själva verket måste du helt och hållet undanröja eventuella svåra historier som du kanske hört om det verkliga livet Barnum, för att den här spelas av den ständigt charmiga Hugh Jackman. Motstånd är meningslöst.

Regisserad av första tider Michael Gracey, strävar musiken aldrig efter att vara något mer än en heaping som hjälper till med PG-klassad semesterost något som hela familjen kan ta del av. För det mesta möter den den låga baren, men du måste avbryta misstro vid varje tur.

Berättelsen börjar under Barnums pojke, när han, när han jobbar i sin fars skräddarsydda butik, blir kär i Charity, dotter till en rik klient som aldrig skulle låta sitt enda barn gå av med handelsmannens son. Men när tjejen blir en vuxen, som spelas av Michelle Williams, kan hon inte prata om att gifta sig med sin älskade. (Glöm bara för en sekund att Jackman är 12 år äldre än Williams.)

Snabba framåt några år, till när de ‘är föräldrar till ett par barn och kämpar för att målen kommer att träffas. Som om på cue drömmer Barnum en ny väg att tjäna pengar, via ett museum av kuriositeter, komplett med mänskliga attraktioner. och Anne Wheeler (Yahya Abdul Mateen II och Zendaya) varnar för att folk inte gillar att se svartartister på scenen, svarar showman med en knowing smirk: ‘Åh, jag räknar med det.’

Först är Barnum inte helt känslig för sina medarbetares behov. När han försöker rekrytera mannen som han skulle kalla Tom Thumb en dvärg som inte är intresserad av att få folk att stirra på honom svarar Barnum, ‘de skrattar i alla fall. Du kan lika väl få betalt. ‘Men ganska snart är han så progressiv som en 21-talig Twitter-liberal, som ger sin grupp av tidigare parier möjlighet att leva sitt bästa liv. Med andra ord vann du inte några bevis på Joice Heth, den svarta slaven som i verkligheten utställdes av Barnum som George Washingtons 161-åriga barndom ‘mammy’. Inte heller inkluderar filmen den offentliga obduktionen han arrangerade efter Heths död.

Inte att det här saneriseras Barnum är en helgon. Han finner framgång beroendeframkallande, blir en social klättrare, till förskräckelsen av den vackra välgörenhet, som tycks ha haft det att leva i en hovel med ett läckert tak. Samtidigt börjar Barnums nya partner, ett blått blod med Phillip Carlyle (Zac Efron), som är riktigt hoity toity, börja falla för Anne. Det är ett recept för att bli desinfekterad.

Kanske kan dessa två lovebirds, tillsammans med resten av den pittoreska casten, visa Barnum att det är mer till liv än pengar och berömmelse.

Ska du köpa något av detta? Inte riktigt. Till viss del beror det på att allt om filmen känns artificiellt, från sångarna, ‘blatantly Auto Tuned’ till CGI-akrobatiken. Sång- och dansnumren är tydligt avsedda att wow, men tekniken dränerar bort sin awesomeness. ‘Stör det dig, att allt du säljer är falskt?’ Barnum frågas på en punkt av sin nemesis (en tidningskritiker, naturligtvis). Det är svårt att inte ställa frågan på själva filmen. Alltid snabb med en comeback, Barnum retorts, ‘Ska leenden vara falska?’

Han gör en bra poäng, och det är nästan tillräckligt för att ge filmen ett pass. Det är trots allt säkert glädje att hämta från Settles stora, hjärtansvar ‘This Is Me’ (nyligen nominerad till en Golden Globe för bästa originalsång) till en underhållande duett där Barnum och hans partner försöker dricka varandra under bordet. (Vad säger du om Barnum är en teetotaler? Ge upp det redan.)

En del av musiken, som skriven av ‘La La Land’ s ‘Benj Pasek och Justin Paul, låter som om den sitter lite för svår för en vanlig popapplication, vilket tyder på att ljudspåret kanske inte är tidlöst. Här är uppehållskraften lika viktigt som historisk noggrannhet.

Tänk inte på det, med andra ord. Alla ‘Showman’ frågar om dig är att du ger dig över till semesterjubileumsmaskinen, om du kan. Som cirkus är det en erfarenhet som har konstruerats för detta exakta ögonblick, inte en minut längre.

Stephanie Merry skrev den här historien, (c) 2017 Washington Post.

DEN STORIGaste SHOWMAN

2 stjärnor, av 5

Cast: Jackman, Zac Efron, Michelle Williams, Rebecca Ferguson, Zendaya. Regissör: Michael Gracey. MPAA-betyg: PG för tematiska element inklusive brawl. Löptid: 1 timme 45 minuter. Var: Hitta New Orleans showtimes.