‘The Revels’ låter medeltida beröring till semesterperioden av KEN BULLOCKSspecial till planeten

‘The Revels’ låter medeltida beröring till semesterperioden av KEN BULLOCKSspecial till planeten

The Christmas Revels firar vintersolståndet och dess 20-årsjubileum med låtar, danser och berättelser om medeltida England för 10 helgmatinee och kvällshändelser, dec 9 18, på Oaklands skotska rittteater vid Lake Merritt.

Med Ensemble Alcatr az som speciella musikaliska gäster och sin egen tradition av publik och kastar sig samman i att sjunga ‘Sussex Mummer’ s Carol ‘och dansar i gångarna till’ The Lord of the Dance ‘. Julen Revels vänder traditionella ritualer och folk drama till en gemenskap händelse för Bay Area att välkomna Yuletide.

Upphävningar till festivalerna i Haddon Hall i Derbyshire på 15 och 1600-talet kommer The Revels att föranleda den musikaliska gruppen som kombinerar talangerna hos spelare som presenteras i årtionden, Ensemble Alcatraz, med sopran Susan Rode Morris, medeltida harper Cheryl Ann Fulton, recorder och psalterispelare Kit Higginson, Shira Kammen på vielle och rebec och percussionist Peter Maund.

Den här presentationen av The Christmas Revels berättar också om Dr Elizabeth Lloyd Mayer (1947 2005), konstnärlig konstnärlig chef och grundare av Revels i Bay Area, krediterad med att ha gjort showen en årlig händelse för regionen.

Mayer sa en gång: ‘Vi behöver de vilda och heliga uttrycken av vilka vi är som lyfter oss ur isolation och i kontakt med varandra. Vi behöver stunder som sprutar in det vanliga med vördnad och engagerar våra förmågor för det extraordinära. Firandet gör det Och Revels gör det. ‘

Lyckas till Dr Mayer som konstnärlig regissör är longtime Revels scenarie David Parr, professor i teater på San Francisco City College, som också riktat sig till West Bay Opera och andra Bay Area teatrar.

Med utsmyckade kostymer (designad av Callie Floor), konstanta utgåvor av periodmusik och sång, utarbetade courtly processionals och mer rustika folkfransar utförs av en gjutning av både barn och vuxna, spelar julen revels på många stämningar och toner från semestern, från högtidlig ritual till raucous burlesque, involverande varje perfo rmer och alla åskådare i en grupp fest, en teaterföreställning bevittnade och tillsatt av alla närvarande.

1.300-sätet Scottish Rite Theatre i sig ökar i immeasurably till upplevelsen av atmosfären. Byggd 1923, med coliseum sittplatser som nivåer f rom som publiken ser ner på scenen, binder teater samman åskådarna med alla olika delar av uppträdandet i ett utrymme där akustiken är nästan påtaglig.

Uppsättningen av Peter Crompton kommer att replikera hallen Hall of Haddon Hall, en baronial herrgård grundades år 1170 och tillsattes till Tudor-perioden.

‘Den bankettsalen höll händelser i århundraden’, sa Parr. ‘Det är sorts en metafor för Revels själv, en plats där människor kommer att fira. Och den första Bay är en Revels, 1986, satt vid Haddon Hall. Vi har också en del av musiken från den första showen. Där kommer vi att vara våra välbekanta handlingar: svärd och Morris dansare, Mummers Play of St. George och Dragon, med en ganska fantastisk drake och en extra piec e, vilket gör den till en två drake Revels: ‘The Spindlestone Hewgh . ‘Ensemble Alcatraz kommer att utföra sin egen repertoar och fungera som husband.’

Med milstolpen för en 20-årsjubileum och övergången till grundaren fortsätter företaget även i framtiden när företaget firar sin tradition.

‘Hon var vår inspiration i så många år,’ sa Parr om Mayer. ‘På ett visst sätt var varje show dedikerad till henne.’

Företaget har genomfört vår- och höstprogram på Julia Morgan Theatre för att fira May Day och All Hallows All Saints. Och en sommarsolståndsparti för The Revels-kören kan bli en gemenskapshändelse med en parade och en Maypole, sa Parr.

The Christmas Revels började för 35 år sedan i Cambridge, Mass., När Jack Langstaff, som hade arrangerade tidigare händelser i New York, grundade serien av årliga föreställningar, som han sa var avsedda att återskapa sin ungdoms jul när folk kom samman att sjunga de gamla låtarna.

‘Revels handlar om en tid och en plats’, sa Parr. ‘I år är vårt första år det sena medeltiden på Haddon Hall. Andra år har det varit medeltida Galicien eller Elizabethan London. Revels handlar om de stora livscyklerna som människor alltid har berömt. Så många räknar med oss ​​och vi kommer att vara där för dem. ‘