från ‘Pride and Prejudice’ till ‘Mamma Mia

från ‘Pride and Prejudice’ till ‘Mamma Mia

CLEVELAND, Ohio Producerande konstnärlig chef Charles Fee är huvudkocken ansvarig för att sätta samman bankettens klassiska teater i Cleveland varje år.

Älskare av Shakespeare och Moliere och andra canoniska favoriter väntar på ankomst av sina säsongsbetonade menyer med förväntan på kräsna foodies.

Den första maträtten vid Great Lakes Theatre för 2018 19, presenterad söndag, 4 februari, är en särskilt konstig paraing, som kaviar serveras med bomullsartiklar: Jane Austens ‘Pride and Prejudice’ och ABBA inspirerade musikaliska ‘Mamma Mia!’

Stäm inte din näsa ännu, säger Fee. Austens meditation om kärlek och äktenskap spelade ut inom det brittiska klasssystemets kvävande gränser och den musikaliska bacchanalen som utspelar sig på en liten grekisk ö till svenskar på svenska rock, har faktiskt mycket gemensamt.

” Mamma Mia! ‘Handlar om kvinnor, säger Fee. ‘Och, vänta en minut … så är’ Pride and Prejudice ‘! De handlar om kvinnors relationer, och det fascinerade mig från en berättande synvinkel.’

(Det är också meningsfullt när det gäller gjutning. Om du anlitar många kvinnor för ‘Mamma Mia!’, Varför klara det i repertoar tillsammans med den relativa kvinnliga öknen ‘Julius Caesar’?)

Båda arbetena är centrerade kring en stark, oberoende kvinna som hänger socialt i ‘Pride and Prejudice’, Elizabeth Bennet avvisar riddare för att vara trogen mot sig själv och det gör även ‘Mamma Mia! S’ Donna Sheridan, även om hon är lite vänligare än Lizzie, varför hon är säker på vem som är pappa till dotter Sophie.

Och kom och tänka på det, ‘The Shoking Taming’, det enda Shakespeare-erbjudandet av den 57: e säsongen, har en annan känd maverick, den obemannade, obestridliga Kate.

Avgift är också bucking förväntningar genom att inte schemalägga ett Shakespeare-spel på det vanliga fallplatsen motsatt en musikalisk. Sullivan, för första gången. (Hanreddy hjälmade också ‘Lear.’)

Men långt ifrån att Gå Ner I Vikt Snabbt Piller hänga upp publikens uppror, är försäljningen för ‘Pride and Prejudice’ i Boise, Idaho livlig, säger Fee, som också är chef för Idaho Shakespeare Festival och delar ut artister, produktioner och andra resurser med Great Lakes och sjön. Tahoe Shakespeare Festival.

Att byta Shakespeare för Austen är trots allt knappast lika med konstnärlig slumming.

‘Austen är givetvis en central siffra på engelska,’ säger Fee.

Alla föreställningar kommer att vara i Hanna Theatre, Playhouse Square, Cleveland, förutom ‘A Christmas Carol’ som kommer att vara i Ohio Theatre. De två fallen spelar kommer att produceras i roterande repertoar; vinter- och vårhändelser presenteras som separata ‘lager’ -produktioner, en efter en. Söndagar.

Flexibla tre, fyra, fem och sex visa vuxna årstid biljett paket sträcker sig från $ 180 till $ 372. Balkonglåda och bankettabonnemang (fyra platser för varje show) är $ 864 $ 1 488. Studentabonnemang prissätts till $ 39 $ 78.

Singelprestandebiljetter sträcker sig i pris från $ 15 till $ 89 (studenterna sitter i vilken plats som helst för $ 13) och säljs måndag 9 juli på webbplatsen eller genom att ringa 216 241 6000.

Följande listor och beskrivningar är baserade på information från teatern och kritikerens egen anteckningsbok.

Lördag den 29 september söndagen den 11 november, Hanna Theatre: ‘Mamma Mia!’ Musik och texter av Benny Andersson och Bjorn Ulvaeus. Några låtar med Stig Anderson. Boka av Catherine Johnson. Ursprungligen tänkt av Judy Cramer. Baserat på ABBAs låtar. Regisserad av Victoria Bussert.

På tröskeln till hennes bröllop på en idyllisk grekisk ö, kommer en brud att bjuda in tre män till hennes bröllopsdagar för att avgöra vilken av dem Gå Ner I Vikt På En Vecka som kommunicerade med sin fria, modiga mor att föra henne 20 år tidigare. Men en lokalt producerad version? Det är något nytt, med potential att förnya den väl räknade stridshåren.

Plus, säger Fee, det var dags att lysa upp. Fredag ​​den 28 september)

Stephen Eckelmann (Sam) och Kyra Belle Johnson (Sophie) i den nordamerikanska turnén ‘Mamma Mia!’ år 2015. (Foto av Joan Marcus)

Lördag, 6 oktober, söndag 4 november, Hanna: ‘Pride and Prejudice.’ Baserat på romanen av Jane Austen. Sullivan. Regisserad av Hanreddy.

Medan alla omkring henne pressar henne att gifta sig, är den uttänkte Elizabeth Bennet inte intresserad tills hon möter den snygga, gåtafulla herrn Darcy. Deras otänkbara attraktion är komplicerad, som de flesta förhållanden är värda att ha. Hon tycker att han ‘sitter fast ; han ser henne också under hans station. Kommer hans envisa stolthet och hennes fördomar att döda den framträdande romantiken innan den blommar?

Fee tittade på andra anpassningar, bland annat Kate Hamills paralerade, skrubbelåterställning med en handfull skådespelare som spelade flera roller. Han ansåg att hennes inställning var för radikal så att man skulle anta, Gå Ner I Vikt På En Vecka är Seth Grahame Smiths ‘Pride and Prejudice och zombier ‘bosätter sig på Hanreddys mer troliga tolkning.

Fredag, 30 november, söndag 23 december, Ohio Theatre: ‘En julkollektion.’ Skriven av Charles Dickens. Anpassad och regisserad av Gerald Freedman.